Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 24. února 2018

Dýňový "kuskus"

Ne, tohle není kuskus s dýní. Tohle je "kuskus" z dýně. Ten květákový jsem už několikrát vyzkoušela, ale přece jen - ve špajzu ještě stále čekají na svou příležitost dýně. Ty mají na rozdíl od květáku tu výhodu, že jsou stále po ruce a nemusí se vozit z města. Takže jsem postupně vyzkoušela dýni  máslovou i dýni hokaido a můžu říct, že se hodí k tomuto zpracování obě. Základní postup je u obou stejný. Dými omyjeme, semínka vydlabeme, máslovou oloupeme (u hokaida tenhle krok odpadá) a nakrájíme na kostky.
Kostičky vhodíme do sekáčku a nasekáme nadrobno.
Na pánvi si necháme zesklovatět cibuli, přisypeme dýňovou drť, osolíme a mícháme, dokud dýně nezměkne - je to během chvilky. Takhle nám vznikne základní "kuskus", který si dále smícháme s tím, s čím jsme zvyklí - se zeleninou, osmaženým tempehem - prostě s tím, co zrovna lednice či spíž dá. Tady jen pro inspiraci kuskus z máslové dýně se zeleninou:
a tady z dýně hokaido s kozím sýrem - připraveno v krabičce k obědu do práce: 

2 komentáře:

  1. Jaký sekáček, prosím, používáte? Moje "stroje" by dýni asi nezvládly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už téměř pět let používám sekáček, který je v příslušenství u ponorného mixéru Sencor. Jsem s ním nadmíru spokojená, zvládá například i arašídové máslo a ani po těch letech se nože neotupily :-) https://mixery.heureka.cz/sencor-shb-4364rd/specifikace/#section

      Vymazat