Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 30. září 2015

Švestkový koláč naruby

...aneb jak doplnit do organismu železo...z melasy, ze švestek...A protože doplňujeme železo, je to mlsání bez výčitek :-)
Na švestkový koláč naruby potřebujeme:
tolik švestek, aby rozpůlené pokryly plochu menšího plechu
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek bílého jogurtu
150 g třtinové melasy
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku skořice
1 lžíci másla na pomazání pečícího papíru

Na menší plech jsem rozprostřela pečící papír. Lehce jsem papír pomazala rozpuštěným máslem a malinko posypala nahrubo podrcenými ovesnými vločkami. Stačí jen trošku - tak jedna lžíce na celou plochu plechu. Pokladla rozpůlenými švestkami:
V mixéru jsem rozmixovala dva hrnky ovesných vloček, přidala hrnek jogurtu, 1 lžičku jedlé sody a 150 g melasy. Nalila na švestky a pekla v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut. Po upečení jsem koláč opatrně překlopila na druhý plech a nakrájela.

Pokud před pečením papír jen vymažeme, ale nevysypeme drcenými vločkami, vypadá koláč úhledněji, ale jsou-li švestky šťavnatější, riskujeme, že se šťáva z nich nemá kam vsáknout a vršek koláče bude po upečení vlhčí. 
Ale na chuť to nemá žádný vliv :-) (ano, přiznávám, při druhém pečení jsem na ty vločky prostě zapomněla)  


úterý 29. září 2015

Podzimní karbanátky

Na podzim nám zahrádka nabízí tolik zeleniny, že je škoda ji nevyužít. Dneska jsem tedy vytvořila "podzimní karbanátky". Potřebovala jsem na ně:

270 g mrkve
270 g dýně hokaido (i se slupkou)
270 g cibule (je lepší jí předem chvilku povařit ve vodě)
1 hrnek ovesných vloček
4 vejce
půl hlavičky česneku
2 vrchovaté lžíce mletého kmínu
1 vrchovatá lžíce majoránky
1 lžička pepře
sůl
olej na pečení

Očištěnou mrkev a dýni hokaido jsem nastrouhala najemno. Cibuli nakrájela nadrobno. Ovesné vločky rozmixovala. Smíchala všechny přísady kromě oleje, vytvarovala 13 karbanátků a na olejem vymazaném plechu pekla na 200 stupňů zhruba 45 minut. V polovině pečení jsem karbanátky obrátila.
Podávala jsem je s řepným salátem.


pondělí 28. září 2015

Marinované tofu

Chtěla jsem si k rýži osmažit uzené tofu. Bohužel jsem se nějak přehmátla a z mrazáku si vyndala tofu bílé, které jsem byla dosud schopná sníst jen v jedné jediné úpravě - rozmixované v zeleninové kaši. No, ale když už bylo venku...dala jsem mu šanci. Nakrájela jsem ho na větší kostky a naložila do směsi, která se skládala ze:
šťávy z půlky citronu
2 polévkových lžic oleje
půl hlavičky česneku
hrsti nasekané petržele
provensálského koření podle chuti
a trošky sojové omáčky Tamari

Vše jsem smíchala v misce a nechala v lednici přes noc odležet. Druhý den jsem nakrájela pořádnou hromádku cibule, osmahla ji na oleji do sklovata a vyklopila obsah misky s tofu i s nálevem. Nechala osmahnout a podávala s rýží a mrkví povařenou pár minut v parním hrnci. A vzala bílé tofu natural na milost :-)



Jáhlová bábovka podruhé

Recept na jáhlovou bábovku už jsem tu jednou měla. Tentokrát jsem vyzkoušela malou změnu, abych docílila konzistence nikoli ztuhlého jahelníku, ale normálního pečiva. Jak se mi to povedlo, můžete posoudit sami. Pokud chcete tuto jednoduchou bábovku vyzkoušet, potřebujete na to:

300 g jáhel
100 g rozinek
4 vejce
3 větší, nebo 4 menší banány (plus mínus 375 - 400 g)
1 škrobový prášek do pečiva
1 lžička skořice

Z jáhel jsem si nejdříve připravila mouku. Promíchala jsem jí s práškem do pečiva. Pokud jste mouku ještě doma nedělali, návod najdete zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/09/jahlova-mouka.html
V mixéru jsem poté  rozmixovala propláchnuté rozinky s vejci, banány nastrouhala nahrubo a všechny přísady smíchala v míse. Nalila do formy na bábovku a pekla v troubě při 180 stupních celsia 45 minut.




středa 23. září 2015

Jablečný makovník

Posbírala jsem dneska na zahradě pořádnou hromádku padaných jablek. Ale jablečný koláč už doma za dobu padání jablek už moc neletí. Tak jsem dnes pro změnu jablka schovala do bezlepkového makovníku. Výsledek předčil mé očekávání. Ač bez vajec, držel krásně pohromadě. Melasa v něm nebyla poznat - kupuji si jí kvůli obsahu železa, ale pozřít samotnou ji opravdu nezvládám...a díky jablkům je makovník pěkně šťavnatý.

Pokud ho chcete také vyzkoušet, potřebujete:
1 kilo jablek (nejlépe padaných)
250 g jáhel
200 g máku
100 g melasy (nepoužívám cukr, ale pokud nemáte melasu a cukr vám v jídle nepřekáží, klidně ho použijte)
1 lžíci skořice
1 škrobový prášek do pečiva

Nejdříve jsem si nahrubo nastrouhala jablka a přimíchala do nich skořici a melasu.
Potom jsem rozmixovala mák a přidala ho do misky k jablkům.
Nakonec jsem si připravila jáhlovou mouku. Pokud jste jí ještě doma vyrobit nezkoušeli, tak zde se dozvíte, jak na to: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/09/jahlova-mouka.html
Mouku jsem smíchala s práškem do pečiva a přidala do těsta. Dala na pečící papír na plech a pekla při 180 stupních cca 35 minut.

Jáhlová mouka

Nedávno jsem neodolala a koupila na zkoušku jáhlovou mouku. Zklamala mě svou pachutí. A tak si jí raději vyrábím doma. Je určená k okamžité spotřebě, ne ke skladování. Stačí k tomu mixér - používám starou Etu a bez problémů to zvládá.
Nejdříve si připravím jáhly.
Dám vařit vodu - cca 2 litry.
Jáhly vložím do cedníku a propláchnu studenou vodou.
Cedník vložím do misy a jáhly v něm zaleju vroucí vodou tak, aby byly potopené. Promíchám lžící a scedím.
Zaleju je horkou vodou ještě jednou a znovu promíchám.
Scedím a hned vysypu do mixéru.
A rozmixuji. Trošku si pomůžu gumovou stěrkou, aby nezůstávaly na stěně mixéru.
Kupodivu nevznikne z mokrých jáhel kaše, ale mouka. A tu hned použiji k pečení :-)


pondělí 21. září 2015

Salát z fazolek mungo

Potřebovala jsem dneska opět zpracovat popraskaná rajčata ze záhonku. Většinou je loupu a klasický rajčatový salát z nich potom udělat nejde. Rajčatová omáčka také nejde dělat každý den...a tak jsem je zkombinovala s fazolkami mungo a vznikl sytý podzimní salát.
Přesné množství neuvádím, je to jako s bramborovým salátem. Každý ho dělá jinak, přizpůsobí ho své chuti. Proto berte recept jako inspiraci...ostatně jako většinu mých receptů :-)

Na podzimní salát potřebujeme:

hrnek den předem namočených fazolek mungo
misku přezrálých rajčat
1 velikou cibuli
1 lžíci oleje
1 vrchovatou lžíci majolky (Domácí je samozřejmě nejlepší, ale v časové tísni je i kupovaná dobrá. Samozřejmě se dá použít i jakákoliv jiná, kterou preferujeme - sojanéza, tofunéza....)
miska mrkve podušené v páře (přiznávám, tu jsem nevařila, našla jsem jí v lednici od včerejška)
chilli koření, sůl

Fazolky mungo jsem uvařila doměkka - trvalo to necelých 30 minut.
Zatímco se vařily, nakrájela jsem si cibuli, osmahla jí na lžíci oleje dozlatova, přidala k ní oloupaná a na větší kusy nakrájená rajčata. Osolila, přidala chilli a za občasného míchání počkala, až se vypaří většina vody.
Rozdušená rajčata jsem smíchala s uvařeným mungem, přisolila, vmíchala mrkev  nakrájenou na kostičky, nechala vychladnout a nakonec zamíchala vrchovatou lžíci majolky.

Podávala jsem obložené syrovou zeleninou a přikusovala dýňovou vafli...prostě podzimní večeře "co zahrádka dala" :-)

neděle 20. září 2015

Smažený sýr bez obalu

Vždycky mi chutnal smažený sýr. Když jsem musela přestat jíst pšenici, zkoušela jsem, jak ho obalit bez mouky a bez strouhanky. Žádná varianta mě nezaujala...tak ho smažím bez obalu. Dříve jsem smažila na teflonové pánvi na oleji jako placičky. Také to šlo, jen se to muselo hlídat, tvarovat...a teď jsem vyzkoušela smažení v sendvičovači nasucho. A jde to :-) Sýr nikam nevyteče, forma ho udrží, nepřipálí se...a chutná. Chcete-li to také vyzkoušet, připravte si na 4 trojúhelníčky "smažáku":

100 g tvrdého sýra (osobně nepoužívám třicetiprocentní eidam, který mi po osmažení nechutná, ale sýr minimálně o tučnosti 45 %)
1 vejce

Toť vše. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s vejcem a dáme na 10 minut péct do sendvičovače. Můžeme podávat s čím máme rádi, já jsem si ho tentokrát dala s mrkví povařenou v páře, omaštěnou máslem a posypanou zelenou petrželkou.


Desetiminutová snídaňová polévka

Začalo chladné počasí a ovoce k snídani mě nějak ne a ne zahřát. Tak přichází na řadu snídaňové polévky. Žádné dlouhé vyvařování. Tyhle polévky jsou rychlejší, než "pytlíkové". A určitě mnohem zdravější.
Většinou dám všechno vařit do hrnce a než vylezu z koupelny, je hotovo.

Základ polévky je vždy stejný:

něco málo přes půl litru vody
1 velká cibule
pár lístků libečku
pár kapek oleje nebo půl lžičky přepuštěného másla
sůl

Vodu dám vařit, přidám nahrubo nakrájenou cibuli, libeček, tuk a sůl a přidám další zeleninu, kterou mám zrovna po ruce. Vařím 10 minut a potom rozmixuji tyčovým mixérem.

Když mám po ruce pár mrkví a červenou papriku, vznikne polévka červená:
(samozřejmě hojně zasypaná zelenými natěmi)

Když si večer vzpomenu a dám si namočit žlutý půlený hrách, mám po jeho přidání k základu za 10 minut polévku hrachovou
(tu pro změnu dochutím majoránkou, česnekem...)

Když přidám k základu kus dýně hokaido...vznikne polévka dýňová. V tom případě vynechávám libeček a kořením při mixování špetkou muškátového květu.


Fantazii se prostě meze nekladou. Dá se kombinovat opravdu jakákoliv zelenina. Květák, celer, petržel, pórek, listy kapusty...polévka je pokaždé jiná.
A když jí chci ozvláštnit jinak, přidám do ní hrst semínek...někdy dýňová, někdy slunečnicová...a někdy třeba jen namočené ovesné vločky.

Inspirace pro majitele vaflovače

Udělala jsem si radost a pořídila si vaflovač. Moc jsem nevěřila jeho schopnostem a pořídila si takový, ze kterého jdou plotýnky lehce vyjmout a vyčistit (a samozřejmě ještě vyměnit za plotýnky na sendviče a grilovací). Ale vaflovač příjemně překvapil. Vafle jdou při pečení nasucho krásně vyjmout. A tak už pár dní místo pečení v troubě pečivo připravuji v tomhle šikovném udělátku. Už jsem vyzkoušela slané i sladké varianty, vafle i trojhránky pečené v sendvičovači. Pár prvních receptů je zde, další budu postupně přidávat. Dávka těsta je většinou na 4 kusy vaflí  (pokud nepíšu jinak)
Další recepty na vafle - ty bezlepkové - jsou v následujícím článku:http://ceskyflexitarian.blogspot.com/2015/11/bezlepkove-vafle.html

Slané ovesné vafle:

1 vrchovatý hrnek ovesných vloček
1/3 hrnku lněných semínek
1 rovná lžička soli
1 lžíce mletého kmínu
1 hrnek vody

Ovesné vločky se lněnými semínky jsem rozmixovala na jemno, smíchala s vodou, solí a kořením a v rozpáleném vaflovači pekla každou dávku 10 minut.

Tofu vafle - 2 ks

polovina uzeného tofu - cca 90 g¨
100 g ovesných vloček
50 g lněných semínek
190 - 200 ml vody
sůl, pepř

Lněné semínko a ovesné vločky jsem rozmixovala v mixéru. Vysypala do mísy a v mixéru rozmixovala tofu s vodou. Přidala do mísy, osolila, dala do rozpáleného vaflovače a pekla 10 minut. Tyhle jsou nejlepší k zeleninovým polévkám.



Sladké ovesné vafle

1 vrchovatý hrnek ovesných vloček
1/3 hrnku lněných semínek
1 vrchovatá lžíce medu
1 lžička mleté skořice
2 lžíce oleje
1 hrnek vody

Ovesné vločky se lněným semínkem jsem opět rozmixovala v mixéru. Přimíchala vše ostatní, ve vaflovači pekla každou dávku 10 minut.

A protože má vaflovač výměnné plotýnky, vyzkoušela jsem péct i v sendvičovači. Vznikly tak ovesné trojhránky, těch bylo 8 kusů:

Ovesné trojhránky

1 vrchovatý hrnek ovesných vloček
1 hrnek bílého jogurtu
půl lžičky jedlé sody
rovná lžička soli
vrchovatá lžička kmínu

Vločky opět rozmixované na mouku, smíchané s ostatními přísadami. Pečené v sendvičovači - každá dávka cca 15 minut. Na obrázku jsou s cizrnovou pomazánkou - na tu najdete recept tady:http://ceskyflexitarian.blogspot.com/2015/09/pomazanka-z-cizrny.html


Další vyzkoušené jsou:

Sýrové vafle - 2ks
Ty jsem utvořila ze
100 g goudy
4 lžic rozmixovaných ovesných vloček
1 vejce
a tolika vody, aby vzniklo těstíčko husté jako bramborová kaše

Goudu s vejcem jsem rozmixovala na kaši, přidala vločky a vodu.
Pekla 10 minut.

Také zmizely dřív, než jsem je stihla vyfotit.







Pomazánka z cizrny

Recept na fazolovou paštiku už zde mám dlouho, tentokrát jsem experimentovala s cizrnou. Trošku variace na hummus - ale bez římského kmínu, který mě svou chutí moc nezaujal a také bez sezamového másla. Zato obarvené do podoby "métského" salámu :-) Vařila jsem cizrnu na paprice a nějak jsem neodhadla množství, tak jsem polovinu odebrala na pomazánku.
Pokud chcete pomazánku vyzkoušet, potřebujete:

přes noc namočenou cizrnu (pokud budete připravovat jen pomazánku, tak cca 250 g)
šťávu z půlky citronu
asi půl decilitru oleje
1 stroužek česneku
pepř, sůl
1 malou červenou řepu - cca o velikosti 5 - 7 cm

Přes noc namočenou cizrnu jsem dala vařit do tlakáče, trvá to cca 30 minut. Než se uvařila, připravila jsem si barvivo z červené řepy. Řepu jsem oloupala, nastrouhala na jemném struhadle a šťávu vymačkala přes cedníček. Bylo jí asi 1 a půl polévkové lžíce. Použila jsem jen syrovou šťávu, dužninu jsem si dala zmrazit a použiji, až budu vařit boršč.
Hotovou cizrnu jsem scedila  a ručním mixérem rozmixovala s ostatními přísadami.

pondělí 14. září 2015

Slaný jáhlový koláč

Tak jsem dneska potřebovala upéct něco, co by se dalo přikusovat k jednoduché polévce. Zkoušela jsem včera jáhlové placky, ale jsou tak křehké, že by stačilo je rozdrobit mezi prsty a měla bych hromadu bezlepkové strouhanky. Dneska jsem tedy šla trošku jinou cestou. Koláč je také křehký, ale na rozdíl od placek drží pohromadě. Pokud ho chcete vyzkoušet, připravte si:

250 g jáhel
4 vejce
300 g rajčat
150 g paprik
hrst zelené petrželky
pár lístků čerstvé bazalky
sůl, pepř, muškátový květ
bezlepkový prášek do pečiva

Nejdříve jsem si připravila jáhlovou mouku. Dělám jí doma, protože koupená se mi zdá nahořklá. Pokud máte doma mixér, příprava není nijak složitá (používám obyčejnou Etu).
Jáhly jsem dala do cedníku do misky, propláchla nejdříve studenou a pak dvakrát vařící vodou, aby ztratily typickou pachuť (ve vařící vodě jsem je vždycky propláchla a chvilku je v ní nechala)
Potom jsem je scedila a vysypala do mixéru. Kupodivu po zapnutí nevznikne kaše, ale po chvilce je z jáhel sypká mouka (občas si pomůžu gumovou stěrkou).
Když byla mouka hotová, vsypala jsem jí do mísy, přidala nadrobno nasekané bylinky, prášek do pečiva, špetku muškátového květu, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou papriku a nahrubo nakrájená oloupaná rajčata. Měla jsem přezrálá, tak šla sloupnout lehce, ale jinak je stačí  naříznout křížem a spařit horkou vodou.
Do mixéru jsem vyklepla vejce a na chvilku ho zapnula (přiznávám, hlavně z lenosti...vajíčka hezky zbaví mixér zbytků mouky :-) Přimíchala jsem vajíčka do směsi - je dost řídká, ale toho se nebojte, opravdu při pečení zhoustne. Vylila na plech na nevymazaný pečící papír a pekla na 180 stupňů 30 minut.


neděle 13. září 2015

Jablka v košilce

Dnešní recept začínám od konce...fotkou.
Vyfotit tuhle dobrotu mi dalo opravdu zabrat. Ať jsem se snažila, jak jsem se snažila, výsledek pořád vypadal jak nastrouhaná jablka připravená v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Né, opravdu jsem se nerozhodla přebytky jablek mrazit. Stále je peču. Tentokrát je to variace na štrůdl. Nastrouhaná jablka jsou zabalená a upečená jako jednoporcovky. Zabalená podobně jako ta "v županu", na která najdete recept v každé kuchařce. No ale uznejte...copak ten obal vypadá jako župan? Proto tedy v košilce. Poznámka pro rejpaly: ano, vypadá to trošku jako jablka v mikrotenovém sáčku - ale uznejte, jablka v košilce zní líp, než jablka v pytlíku :-) Pokud tedy také máte přebytek padaných jablek a chcete vyzkoušet další variantu jejich zpracování, připravte si:

16 listů rýžového papíru (v balení jich je něco mezi 30 a 50)
1 kg nastrouhaných jablek
150 g rozinek
150 g lněných semínek
vrchovatou lžíci skořice
trošku mletého hřebíčku
Další přísady můžete zvolit podle toho, co jste zvyklí dávat do štrůdlu...ořechy, můžete trošku přisladit...Já uvádím jen tu úplně základní varinatu.

Takže nejdřív jsem si přiipravila náplň. Nahrubo jsem nastrouhala jablka, posypala je skořicí a hřebíčkem. V mixéru jsem rozmixovala nejdříve lněné semínko a potom propláchnuté rozinky. Ty jsem nasekala tak, aby zůstaly kousky. Vše jsem promíchala - pěkně rukou, rozinky by se jinak s jablky pořádně nespojily.
Potom jsem si připravila talíř s teplou vodou a rýžový papír a začala plnit závitky. Měla jsem dva druhy rýžového papíru a zjistila jsem, že jeden stačí vodou jen protáhnout a je měkký, zatímco u druhého se musí chvilku počkat, než změkne. Takže je potřeba vyzkoušet. Papír zvlhčený vodou jsem dala na podložku (dávala jsem na velké umělé prkénko), naplnila jablky, zavinula a dala na plech na pečící papír. Uvedená dávka je na 15 - 16 závitků. Pekla jsem při 180 stupních 20 minut. Jen tak, aby závitky zůstaly průhledné. Při delším pečení by zhnědly a ztvrdly.


středa 9. září 2015

Sladké dýňové bochánky

Tentokrát recept z dýně hokaido krok za krokem:

Připravila jsem si suroviny:
500 g dýně hokaido (opravdu hokaido, nenahrazujeme jí obyčejnou, která je moc vodnatá)
4 vejce
150 g rozinek
100 g lískových oříšků
1 lžičku skořice

Z dýně´jsem odstranila měkkou dužinu se semínky a nakrájela jí na menší kousky, aby se lépe strouhala. Neloupala jsem jí.

Oříšky jsem nastrouhala najemno.

Přidala k nim najemno nastrouhanou dýni.

Rozinky jsem omyla a ve stařičkém mixéru rozmixovala s vejci. Nemusí být úplně dohladka, nechávám kousky. V tuto chvíli jsem si zapnula troubu, aby se předehřála.

Přidala jsem spolu se skořicí do mísy a vše promíchala.

Navlhčenou rukou jsem vytvořila 16 kuliček a dala je na pečící fólii na plech. Malinko jsem je nahoře splácla.

Šoupla jsem plech do trouby a nechala 30 minut svému osudu na 180 stupňů.
Bochánky jsou šťavnaté, nemají konzistenci klasického pečeného těsta, jsou hutné, ale přesto měkké a šťavnaté.


pondělí 7. září 2015

Rajčatovo-hrachová kaše

Dneska jsem si dala péct do trouby zelí (recept na něj se dá vyhledat lupou nahoře - stačí zadat "pečené zelí") a přemýšlela, co k němu. Původně to měly být vařené brambory. Vydala jsem se na zahradu nějaké vydolovat a cestou jsem si všimla, že po dešti začínají praskat rajčata. Tak jsem do košíku místo brambor naložila hromádku rajčat. Takových těch trošku nepovedených. Na salát z nich jsem rozhodně chuť neměla. Tak co tedy s nimi?
Že přílohu k pečenému zelí jsem věděla, ale jakou? Původně to mělo být takové nějaké čatní. Vzala jsem dvě velké cibule, nakrájela je nahrubo a dala na pánev na trošku přepuštěného másla. Začala jsem čistit rajčata a postupně je přihazovala na pánev nakrájená na velké kusy. Když byla pánev plná, osolila jsem, přidala lžíci kari koření,přiklopila pokličkou a nechala čtvrt hodiny svému osudu.
Rajčata mi však udělala čáru přes rozpočet a místo, aby zhoustla, pustila tolik vody, že jsem hned věděla, že čatní z toho nebude, pokud tedy nehci strávit u sporáku několik hodin. Tak jsem vše hodila do mixéru, potom ještě propasírovala přes cedník, abych se zbavila ostrých slupek, na pánvi přivedla znovu k varu a přisypala instantní hrachové vločky. Tolik, aby z toho po deseti minutách vznikla kaše. A vznikla. Stačilo jí omastit máslem a přidat k pečenému zelí.
Kombinace hrách - rajčata - kari koření je jedlá a tak příště zkusím místo instantních vloček použít předem namočený žlutý hrách.

Pokud to chcete vyzkoušet, budete, shrnuto a podtrženo, potřebovat:
cca kilo rajčat
hrnek instantních hrachových vloček
lžíci kari koření
dvě cibule
lžíci přepuštěného másla
plátek másla na omaštění
sůl


sobota 5. září 2015

Pečená dýně hokaido se smetanovou omáčkou

Začaly dozrávat dýně hokaido. Objevila jsem je teprve loni. Získaly si mě nejen svou barvou a chutí, ale hlavně tím, že se nemusí loupat :-) Slupka během tepelné přípravy za několik minut změkne. Takže dneska byla dýně pečená. Omyla jsem jí, rozpůlila, vydlabala měkkou dužinu se semínky a zbytek nakrájela na proužky silné něco málo přes centimetr. Ty jsem přepůlila - vznikla taková čtvrtkolečka. Ty jsem v míse promíchala s pár lžícemi oleje a kořením - mletý kmín, mletý koriandr, mletý pepř, sušený česnek a sůl. Rozložila na plech na pečící fólii a pekla cca hodinu. Tahle paní dýně byla opravdu hodně tvrdá, asi jsem jí na záhonku málo zásobovala vodou. Pokud by byla měkčí, určitě by stačila k upečení kratší doba. Je dobré se řídit barvou...jakmile začnou okraje slupky tmavnout, je hotovo.
Mezitím, co se dýně pekla, jsem připravila omáčku:
Kysanou smetanu  jsem smíchala s hromadou pažitky, zelené petrželky, bazalkou, pár lístky rozmarýnu a stroužkem česneku. Přisolila...a navrstvila na pečenou dýni. A zdravý oběd byl na světě...

čtvrtek 3. září 2015

Rýžové těstoviny se zelím

Uvařila jsem k večeři těstoviny se zelím. Byly rýžové, ale použít se samozřejmě dají i ty, které normálně používáte (bezlepkové, běžné....)

Na 2 porce nám stačí:
sáček rýžových těstovin
čtvrt hlávky zelí
2 cibule
přepuštěné máslo na osmažení (případně jiný vámi preferovaný tuk)
normální máslo na omaštění
sůl, pepř a mletý kmín

Cibuli jsem nakrájela na kostičky a dala na pánev na přepuštěné máslo zesklovatět. Zelí jsem nastrouhala na hrubém struhadle a přidala k cibuli. Za občasného míchámí jsem smažila, dokud zelí nebylo světle hnědé. Potom jsem přisypala lžíci mletého kmínu, osolila, opepřila a ještě chvilku smažila. Zatímco se připravovalo zelí, uvařila jsem si rýžové těstoviny. Když bylo vše měkké, přimíchala jsem těstoviny do zelí a omastila máslem. 





Hrachový salám

Dostala jsem chuť na něco šíleně nezdravého...a tak jsem si tak trošku vzala inspiraci v knize Romana Uhrina a stvořila si doma salám...samozřejmě, nakonec byl šíleně...zdravý :-) Kdyby mi do něj během přípravy spadla moucha, asi by v něm bylo zhruba tolik masa, kolik je ho v průmyslově vyrobeném Junioru
:-) Na přípravu není nijak náročný, možná trošku časově. Ne, přípravou mnoho času nestrávíme, ale čeká se, než se namočí hrách, než salám ztuhne...pokud vás to neodradilo, připravte si:

1 hrnek rýže
1 hrnek žlutého loupaného hrachu (nejlépe namočeného přes noc)
1 uzené tofu
1 malou červenou řepu (asi tak o průměru 7 cm)...nebo prostě kousek velké
100 ml oleje
čtvrt lžičky mletého koriandru
sůl, pepř, sušenou bazalku

Hrách jsem si přes noc namočila a společně s rýží a mletým koriandrem povařila 10 minut v tlakovém hrni v misce. Pokud nevíte, jak na to, dočtete se to zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.com/2015/07/ryze-se-zeleninou-stokrat-jinak.html
Než se to uvařilo, připravila jsem si šťávu z červené řepy. Odšťavňovač nemám, tak jsem jí prostě oloupala, nastrouhala najemno a na cedníčku na čaj z ní lžící vymačkala šťávu. Byly jí asi tak 3 lžíce. Zbytek řepy jsem dala do sáčku do mrazáku, až budu dělat boršč, tak jí do něj přidám, ale do salámu jsem potřebovala jen šťávu. Také jsem si připravila tři rovné hrnky a vložila do nich mikrotenové sáčky.
Hned, jak byl hrách s rýží uvařený, tak jsem vše osolila, opepřila a přidala sušenou bazalku a rozmixovala ručním mixérem spolu s tofu, olejem a šťávou z řepy. (Jen ještě poznámka...když vařím rýži s hrachem, voda by se měla úplně vyvařit. Pokud by se tak nestalo, tak zbylou vodu slejte.) Tuhou kaší jsem naplnila hrnky a nechala přes noc ztuhnout v lednici. Krájím na centimetrové plátky nití...